Corona heeft geen invloed op de uitvoering van het beleidsplan in Rotselaar

Op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Goed bestuur
Voorzitter N-VA Rotselaar Gunther Dereze

N-VA Rotselaar bevestigt de verdere uitvoering van het beleidsplan na een grondige evaluatie van de impact van corona op de gemeentelijke financiën. Gunther Dereze, voorzitter van N-VA Rotselaar bevestigt dat er geen belastingverhoging komt en verduidelijkt de prioriteiten: “De komende jaren werken wij verder aan onder andere een verdere schuldafbouw, een verbeterde dienstverlening, een verdere uitbouw van het sociaal beleid, verkeersveiligheid en participatie van onze inwoners.”

 

Blijven investeren voor onze inwoners

Met de lancering van de trotsbon geeft N-VA schepen Piet De Bruyn de nodige financiële en structurele steun aan alle inwoners en lokale ondernemers. Dat meer inwoners de weg vonden naar het Sociaal Huis is dankzij het herhaaldelijk informeren van de mogelijke steunmaatregelen. Zo kon het Sociaal Huis extra trotsbonnen verdelen. Naast de investering van meer dan 100.000€ voor onze lokale economie ondervindt de gemeente Rotselaar natuurlijk ook de impact van corona. Oorzaken hiervan zijn onder andere:

- de dalende inkomstenbelasting omwille van de dalende inkomsten van de inwoners,

- de niet ontvangen inkomsten van bijvoorbeeld Rock Werchter en de Plas,

- de extra uitgaven voor het corona-veilig maken van de werkplekken.

De eerste prognoses van de inkomstenbelasting tonen aan dat de financiële impact relatief beperkt gebleven is voor de Rotselarenaren in vergelijking met andere gemeenten en steden. Ook verwacht men zelfs een stijging van de onroerende voorheffing die, vanuit een voorzichtigheidsprincipe, niet wordt meegerekend in het resultaat.

Keuzes durven maken

Gunther Dereze verduidelijkt welke impact het verminderde budget heeft: “Door de dalende inkomsten hebben wij bewust gekozen om ‘minder essentiële’ uitgaven te schrappen en onze vooropgestelde doelstellingen van het beleidsplan 2019 verder te realiseren. We zijn verheugd dat onze inwoners dankzij de actie Koop Lokaal kennis maken met onze lokale ondernemers. Die steun aan de lokale middenstand en horeca, de nieuwe aanwervingen van gemeentepersoneel, de aanleg van nieuwe fietspaden, onze inzet voor de kansarmen met de opstart van de Sociale Kruidenier en de participatie van onze inwoners blijven onze prioriteiten. De vernieuwing van het uitleenmateriaal of het plaatsen van bijkomende speeltuinen zal dus moeten wachten tot wanneer er financiële ruimte is.”

De voorzitter van de N-VA afdeling is overtuigd dat de ingeslagen weg de juiste is: “Door onder andere een verdere schuldafbouw (en dus minder te betalen interesten) en het voorzichtig inschatten van de inkomsten uit belastingen houden wij rekening met eventueel bijkomende financiële gevolgen van corona in 2021.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is