AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF

Op 13 februari 2013, over deze onderwerpen: Goed bestuur

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF (AGB)

Wat is dit?

De gemeente Rotselaar wordt bestuurd door een politieke meerderheid. Deze meerderheid neemt zo wat al de belangrijke mandaten voor haar rekening, ook de mandaten van het AGB.

Het autonoom gemeentebedrijf is een dochteronderneming van de gemeente en beschikt over een eigen rechtspersoonlijkheid en valt onder het Belgische vennootschapsrecht met al de wettelijke verplichtingen vandien (boekhouding, jaarrekening, enz). Het is een extreme vorm van verzelfstandiging omdat de gemeente de enige participant is van deze publiekrechtelijke rechtspersoon.

Een AGB wordt bestuurd door een raad van bestuur en het dagelijks bestuur is in handen van een Directiecomité. De raad van bestuur bestaat uit leden van de gemeenteraad (men moet minstens twee verkozen gemeenteraadsleden hebben om deel te kunnen nemen aan de raad van bestuur (statuten van AGB Rotselaar)) en kiest hieruit zijn voorzitter en ondervoorzitter.

De huidige meerderheid heeft van deze statuten gretig gebruik gemaakt om henzelf ruim te bedelen met mandaten (3 OpenVLD, 6 CD&V en 3 mandaten voor de oppositie).

Het AGB heeft een aantal voordelen:

-          flexibiliteit op de privé markt;

-          de AGB werkt met budgetten;

-          in tegenstelling tot een openbare dienst kan een AGB gelukkig BTW recupereren (waar de gemeente Rotselaar gretig gebruik van heeft gemaakt).

Het AGB heeft ook een aantal nadelen, o.a.:

-          het directiecomité kan vergaderen buiten de controle van de gemeenteraad, waardoor de beslissingen meestal in een achterkamer van de politiek worden genomen.

Dit nadeel is een aanfluiting van de democratie en vraagt om gewijzigd te worden. Dit moet een aandachtspunt zijn voor de oppositie.


Kleine randbemerking:
Van de 308 Vlaamse gemeenten zijn er maar 22 die hun belastingen verhogen. Waaronder natuurlijk ook Rotselaar (lees “De tijd “ van 13 feb 2013.)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is